Prepararea deserturilor acasa permite controlul calitatii ingredientelor, asigurand un produs final mai sanatos si mai natural.
Este, de asemenea, si o activitate creativa ce poate aduce bucurie si satisfactie, contribuind la relaxare si la crearea unor amintiri placute in familie.
Prajitura rasturnata cu mere si vanilie
|
|
2 lg |
stafide |
5 lg |
rom sau suc de mere |
30 gr |
unt 82% , topit |
3 lg |
melasă |
1 |
baton de vanilie |
5 |
oua |
175 ml |
lapte |
1 |
praf de sare |
50 ml |
smantana lichida |
175 gr |
faina |
2-3 |
mere |
|
|
1. Clateste stafidele cu apa fierbinte, lasa-le sa se scurga, apoi inmoaie-le in rom sau suc de mere timp de cca 30 de minute.
2. Preincalzeste cuptorul la 200 grade.
3. Unge tava (foloseste o tava mica) cu jumatate din cantitatea de unt si presara o lingura de melasa pe fundul tavii.
4. Sectioneaza batonul de vanilie, razuieste-i semintele si amesteca-le cu o lingura de melasa.
5. Separa ouale si bate albusurile cu un praf de sare pana cand se formeaza o spuma tare.
6. Amesteca galbenusurile cu laptele, smantana, faina si lingura de melasa ramasa.
7. Curata merele, taie-le in felii si asaza-le in tava. Toarna deasupra untul topit ramas si amestecul de melasa si vanilie, apoi pune deasupra stafidele scurse.
8. Incorporeaza in amestecul cu faina albusurile batute (folosind o spatula, nu mixerul) si toarna compozitia peste mere.
9. Coace prajitura pe sina de jos a cuptorului, pana cand se rumeneste,
10. Dupa ce a trecut testul scobitorii, scoate-o din cuptor si rastoarn-o imediat pe un platou mare.